Wat moet je doen na het overlijden van een dierbare?

Niets is zo naar als dit, het overlijden van een dierbare. Toch hoort de dood evenals de geboorte bij het leven, hoe vervelend dit ook is. Er rust echter een grote verantwoordelijkheid op je schouders na het overlijden van een dierbare. Je hebt een hoop te doen en alles moet goed geregeld worden. Dit kan best lastig zijn, maar wij willen je hiermee helpen. Dit gaan we dan ook doen in deze blog; je vertellen wat je moet regelen na het overlijde van een dierbare. 

Huis ontruimen

Het huis ontruimen moet gebeuren na het overlijden. Dit kan erg lastig zijn, vooral emotioneel. Je ziet allemaal spullen van je dierbare liggen, dingen die hem of haar kenmerken. Ook kan het zo zijn dat je dierbare iemand was die enorm veel spullen had. In beide van deze gevallen is het misschien een optie om iemand anders, een bedrijf, het huis te laten ontruimen. Het huis leeghalen na overlijden wordt op een professionele, nette en verantwoorde manier gedaan. De woning ontruiming scheelt je een hoop stress en emoties. Je kunt hiervoor kiezen als je wil, maar je mag het natuurlijk altijd zelf doen. Besef je echter wel goed waar je aan begint en stel jezelf de vraag of je jezelf dit niet wil besparen. 

Begrafenis of crematie

Ook de begrafenis of crematie zal geregeld moeten worden. Je dient hierbij rekening te houden met de wensen van veel mensen. Zo zullen de wensen van de overledene, mocht hij of zij dit hebben aangegeven, allereerst in acht genomen moeten worden. Daarnaast moet er, indien hier de mogelijkheid voor is, ook worden geluisterd naar andere dierbaren. Er zijn veel partijen betrokken bij het proces en iedereen wil op een mooie manier afscheid kunnen nemen. Een grafsteen, een kist, een urn, muziek, een grafrede, een receptie; er moet allemaal aan gedacht worden. Het is ook hier niet erg om hier hulp bij te zoeken, het is begrijpelijk als je dit niet allemaal alleen kunt. 

Erfenis

Ook de erfenis moet geregeld worden. Het testament dient gevolgd te worden zoals de overledene dit heeft aangegeven. Dit kan soms lastig lopen, al helemaal wanneer een nabestaande meent dat hij of zij hier recht op heeft. Ga hier niet vanuit, de overledene heeft het geregeld zoals hij of zij dit het liefste zou hebben gehad. Luister hier dan ook naar. 

 

Related Stories

Discover

Waarom zelf meubels afwerken een goed idee is

Zelf aan de slag gaan met het afwerken van je meubels kan een bijzonder...

Waarom je eigen meubels afwerken een goed idee is

Meubels zijn de ziel van elke woonruimte, ze geven karakter en warmte aan je...

Waarom duurzame mode het nieuwe zwart is

Duurzaamheid is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij, en dat geldt...

Fietsen is een way of life in Utrecht

Utrecht staat bekend om zijn levendige sfeer en historische charme, maar wat de stad...

Van Wandelschoenen tot Windjacks

De natuur roept en dat betekent dat het tijd is om de juiste uitrusting...

De charme van creatieve houtbewerking

Houtbewerking is een kunst en een ambacht dat de schoonheid van de natuur en...

Popular Categories